Μια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο. Εφόσον ο γονέας οδηγεί, περιορίζεται όσον αφορά την διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς από το παιδί.

Η αρχική εισήγηση για το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας πάντα συγκρατείτε κατάλληλα. Κάνετε χρήση ενός ειδικού καθίσματος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και της ζώνης ανάλογα με τη ηλικία του παιδιού. Από μικρή ηλικία, καθιερώστε τον κανόνα πως δεν ξεκινάτε το αυτοκίνητο μέχρι να είναι όλα τα άτομα μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. Αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποτραπεί εάν τα παιδιά ήταν κατάλληλα «περιορισμένα». Τα παιδιά που είναι συγκρατημένα δεν είναι μόνο ασφαλή αλλά συμπεριφέρονται και καλύτερα μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι πιο κάτω τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν για την αποτροπή συμπεριφορικών προβλημάτων μέσα στο αυτοκίνητο:

  • Να έχετε συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες να είναι οι «δραστηριότητες αυτοκινήτου». Μπορείτε να έχετε μια βαλίτσα με παιχνίδια στο αυτοκίνητο για να χρησιμοποιεί εκεί το παιδί σας.
  • Αγοράστε ένα CD με μουσική που αρέσει στο παιδί σας ή βάλτε τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό με την αγαπημένη του μουσική. Να παίξετε τη μουσική αυτή μόνο στο αυτοκίνητο και μόνο εφόσον συμπεριφέρεται κατάλληλα. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά σταματήστε το CD μέχρι η αρνητική συμπεριφορά να σταματήσει.
  • Για μεγαλύτερα ταξίδια, πάρτε σνακ και ποτά, παιχνίδια, παραμύθια, βιβλία με εικόνες ή ακόμα και παλιά περιοδικά για το παιδί σας. Για να καταπολεμήσετε την πλήξη του παιδιού σας, μπορείτε να τραγουδήσετε αγαπημένα τραγούδια του παιδιού σας ή να παίξετε το παιχνίδι «Εγώ κατάσκοπος/Κρυφτό αντικειμένων» με αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο, να κάνετε υπολογισμούς ή ακόμα και να παίξετε παιχνίδια με γράμματα της αλφαβήτου. Εντοπίζοντας και κάνοντας μια αγαπημένη δραστηριότητα του παιδιού σας μπορείτε να το κάνετε να ηρεμήσει και να περάσετε μια ευχάριστη ώρα μαζί.
  • Συχνά να επαινείτε λεκτικά το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται ακατάλληλα μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμείνετε ήρεμοι! Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και βάλτε το παιδί σας time-out στη θέση που βρίσκεται. Έτσι, παραμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά αγνοείτε το παιδί σας μέχρι να ηρεμήσει και να καθίσει ήσυχος. Μέτα το χρονικό διάστημα που παραμένει ήσυχος, να τον ευχαριστήσετε, να ξεκινήσετε το αυτοκίνητο και να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Εάν όμως είστε κάτω από την πίεση του χρόνου, το παραπάνω σκηνικό σίγουρα είναι πολύ εκνευριστικό. Παρόλα αυτά, το παιδί σας θα πρέπει να μάθει πως δεν πρέπει να συμπεριφέρεται απρεπώς μέσα στο  αυτοκίνητο. Εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται απρεπώς συχνά, επιτρέψτε επιπρόσθετο χρόνο για ταξίδια ούτος ώστε να το μάθετε να συμπεριφέρεται περισσότερο κατάλληλα.

Η πιο πάνω τεχνική μπορεί να μην δουλέψει εάν ταξιδεύετε κάπου που δεν θέλει να πάει το παιδί σας. Σε αυτή τη περίπτωση είναι καλύτερα να συνεχίσετε τα ταξίδι σας. Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 3 ή 4 χρόνων, αγνοήστε το στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορείτε. Εάν είναι 5 χρόνων ή μεγαλύτερο, να επιβάλετε κάποια απώλεια προνομίων. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση της τεχνικής time-out μετά που φθάσετε τον προορισμό σας. Παρόλα αυτά η χρήση time-out είναι λιγότερο αποτελεσματική εάν καθυστερείτε.

Εάν έχετε περισσότερο από ένα παιδιά στο αυτοκίνητο και αρχίζουν να τσακώνονται, σταματήστε το αυτοκίνητο και διαχωρίστε τους στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορείτε. Ανάλογα με τη ηλικία τους, μπορείτε να έχετε ένα παιδί στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και ένα στο πίσω μέρος. Εάν βρίσκονται και οι δύο γονείς μέσα στο αυτοκίνητο, ένας γονέας και ένα παιδί μπορούν να είναι μπροστά και ο άλλος γονέας και το παιδί να είναι πίσω. Ξεχωρίζοντας τα παιδιά μπορεί να μειώσει πολλά προβλήματα.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon