Γράφει ο Ανδρέας Γ. Δημητρίου, Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος (Αρ. Άδειας: 128), Μετάφραση: www.parenting-ed.org

Μερικά παιδιά συχνά σηκώνονται χωρίς λόγο από το τραπέζι, ρίχνουν φαγητό, αρπάζουν φαγητό από το τραπέζι, τρώνε με το στόμα τους ανοιχτό ή μιλάνε με τα στόματα τους γεμάτα. Οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να ενοχλεί τους γονείς και ειδικότερα όταν αυτές συμβαίνουν πολύ συχνά. Όταν αυτές οι συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του φαγητού συμβαίνουν συνεχώς, οι γονείς συχνά αντιδρούν με το να εκνευρίζονται και να απειλούν το παιδί τους. Τέτοια πρότυπα συμπεριφοράς οδηγούν στο να υπάρχουν μη ευχάριστα γεύματα τόσο για του γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί.

Το πιο σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι να κάνετε αυτά τα γεύματα όσο πιο θετικά και ευχάριστα γίνεται. Δυστυχώς, για πολλές οικογένειες το δείπνο είναι ένας χρόνος όταν οι γονείς μιλούν ο ένας τον άλλον για τα προβλήματα του σπιτιού ή το πώς πέρασαν την ημέρα τους. Αυτό κάνει το φαγητό βαρετό και ανιαρό για τα παιδιά. Σε μερικές οικογένειες, τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι να κάνουν μια ανάρμοστη (αρνητική) συμπεριφορά. Για να κάνετε πιο ευχάριστα τα γεύματα σας, να έχετε ένα ενδιαφέρον τελετουργικό που να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, κάθε μέλος της οικογένειας όταν βρίσκεται στο τραπέζι να μιλάει για το πως πέρασε την ημέρα του. Για τα μικρότερα παιδιά με μειωμένες γλωσσικές ικανότητες, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με το να λένε τι έκανε το παιδί ολόκληρη την ημέρα. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στα θετικά πράγματα που έγιναν και όχι στα προβλήματα.

Οι ακόλουθες εισηγήσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν να διαχειρίζεστε τα συμπεριφορικά προβλήματα των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του γεύματος:

  • Εσύ και τα άλλα μέλη της οικογένειας να διαμορφώσετε καλές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μερικές φορές οι γονείς ή μεγαλύτερα αδέλφια, μασάνε με τα στόματα τους ανοιχτά ή συχνά φεύγουν από το τραπέζι. Έτσι είναι δύσκολο να αναμένεται από τα παιδιά να ακολουθούν τους κανόνες του γεύματος όταν εσείς ως γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια δεν τους ακολουθάτε ή τους καταπατάτε!
  • Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση. Τα γεύματα πρέπει να είναι ένας χρόνος για αλληλεπίδραση της οικογένειας. Το να είστε καθήμενοι μπροστά στην τηλεόραση δεν διευκολύνει την αλληλεπίδραση της οικογένειας!
  • Μην επιτρέπεται στο παιδί σας να έχει οποιαδήποτε παιχνίδια ή άλλα υλικά δραστηριοτήτων στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Εάν το παιδί σας παρεκτρέπεται κατά τη διάρκεια του γεύματος, πρέπει να υπάρχουν άμεσες συνέπειες. Για παράδειγμα, εάν πετάει φαγητό, πρέπει να πάει σε time-out! Ένας εύκολος τρόπος να εισαγάγεις το time-out στο τραπέζι του φαγητού είναι με το να τραβήξετε τη καρέκλα του παιδιού σας, με αυτόν να κάθεται, μακριά από το τραπέζι! Όταν θα είναι μακριά από το τραπέζι να αρχίσετε μια συνομιλία με τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά να κρατήσετε εκτός του παιδί σας από τη συνομιλία.
  • Ένας γενικός κανόνας για τη χρήση του time-out κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι πως αν κάνετε χρήση αυτού 3 φορές κάθε φορά τότε το γεύμα τελειώνει για το παιδί και θα πρέπει να λαμβάνει οποιαδήποτε σνακ μέχρι το επόμενο γεύμα!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon