Τα παιδιά λένε ψέμματα για διάφορους λόγους και σε πολλές περιτπώσεις έιναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης τους. Όλα τα παιδιά λένε τουλάχιστον ένα ψέμα. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά, μπορεί να είναι ανησυχητική για τους γονείς. Πολλοί γονείς διερωτούνται πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ψέμματα των παιδιών τους. Ο χειρισμός των ψεμμάτων από τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τη συγκεκριμένη κατάσταση και τους καθιερωμένους κανόνες της οικογένειας που αφορούν τα ψέμματα. Από κάτω σας παρέχουμε μερικές πληροφορίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να καθορίσετε εάν το ψέμα πρέπει ή όχι να τιμωρηθεί και πως θα πρέπει να το χειριστείτε.

Για παιδιά νηπιαγωγείου

Τα ψέμματα είναι συχνό φαινόμενο σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν κατανοούν πως το

ψέμα είναι λανθασμένη και αρνητική πράξη. Για το λόγο αυτό, οι γονείς δεν πιθανώς θα πρέπει να μην τιμωρούν τα παιδιά  για τα ψέμματα τους. Αντί για αυτού, οι γονείς πρέπει, όταν τα παιδιά τους ψεύδονται, να χρησιμοποιούν αυτές τις καταστάσεις για να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στις καλές συμπεριφορές. Όταν τα παιδιά νηπιαγωγείου ψεύδονται, οι γονείς θα πρέπει να πάρουν την ευκαιρία να μάθουν το παιδί τους ότι το ψέμα είναι λανθασμένη ενέργεια.

Τα παιδιά νηπιαγωγείου γενικά λένε δύο ειδών ψέμματα:

α) Απίθανες ιστορίες. Οι απίθανες ιστορίες είναι όταν το παιδί δημιουργεί μια ιστορία που δεν είναι αληθινή ή υπερβάλλει κάτι που είναι αληθινό. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ζωηρές φαντασιώσεις και δεν αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Όταν τα παιδιά λένε αυτές τις απίθανες ιστορίες, συχνά εκφράζουν πράγματα τα οποία εύχονται να είναι αληθινά. Όταν τα παιδιά λένε τις απίθανες ιστορίες, οι γονείς μπορούν να κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον, μπορούν απλά να ακούν τις ιστορίες αυτές και απλά να μείνουν σε αυτό. Δεύτερον, οι γονείς μπορούν να προσπαθήσουν να παρεμβάλλουν την πραγματικότητα μέσα στις ιστορίες των παιδιών τους. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί αναφέρει «Μπορώ να οδηγώ το ποδήλατο μου με 80 χιλιόμετρα το λεπτό», ένας γονέας μπορεί να απαντήσει «Θα ευχόσουν να μπορείς να οδηγήσεις το ποδήλατο σου τόσο γρήγορα, δεν είναι;».

β) Ψέμματα για να πάρουν κάτι που θέλουν ή για να αποφύγουν κάτι που δεν θέλουν. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λένε αυτού του είδους ψέμματα για τους ίδιους λόγους που οι ενήλικες λένε, αλλά συχνά δεν βλέπουν κάτι το κακό να λένε ψέμματα προκειμένου να κερδίσουν αυτό που επιθυμούν. Όταν τα παιδιά αυτής της ηλικίας λένε αυτού του είδους τα ψέμματα, οι γονείς θα πρέπει να μην αντιδρούν υπερβολικά. Αντί για αυτού, θα πρέπει να υποδείξουν στα παιδιά τους ότι είναι λανθασμένο να λές ψέμματα και ότι είναι σημαντικό να λένε την αλήθεια.

Παρόλο που τα παιδιά νηπιαγωγείου δεν γνωρίζουν γενικά ότι το ψέμα είναι λανθασμένη πράξη αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τους γονείς να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν στα παιδιά τους τις βασικές αρχές του να λες την αλήθεια. Ένα καλό σημείο να ξεκινήοσυν οι γονείς είναι να το να δείχνεις στα παιδιά σου πόσο ευτυχισμένος είσαι όταν λένε αυτά την αλήεθα και ότι όταν δεν την λένε το βρίσκετε δύσκολο να αναπτύξετε μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης.

Για μεγαλύτερα παιδιά

Όταν τα παιδιά γίνονται 6-8 χρόνων γνωρίζουν πλήρως την έννοια ότι το ψέμα είναι λανθασμένο. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε αυτήν την ηλικία, οι γονείς θα πρέπει να πειθαρχούν τα παιδιά τους όταν αυτά λένε ψέμματα. Τα ψέμματα σε αυτήν την ηλικία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά αυτής της ηλικίας λένε ψέμματα:

  • Για να αποφύγουν την τιμωρία. Πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία ψεύδονται στην προσπάθεια τους να μείνουν εκτός μπελάδων.
  • Για να ετυπωσιάσουν τους άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, τα παιδιά μπορεί να λένε απίθανες ιστορίες για να υπερηφανευτούν.
  • Για ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους. Τα παιδιά μπορεί να διογκώσουν την αλήθεια ουτώς ώστε να λάβουν προσοχή ή να επαινεθούν από τους άλλους
  • Για να πάρουν κάτι που θέλουν. Τα παιδιά μπορεί να ψεύδονται για να πάρουν κάτι που επιθυμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Για να προστατεύσουν τους άλλους. Τα παιδιά είναι πολύ πιστά στους φίλους τους και στα οικογενειακά μέλη. Μπορεί να λένε ψέμματα για να προστατεύσουν κάποιον άλλον.
  • Επειδή μιμούνται τους γονείς τους. Πολλά παιδιά ακουν τους γονείς και άλλους σημαντικούς ενήλικες να ψεύδονται (π.χ. ψεύδονται σχετικά με την δουλειά για να αποφύγουν κάτι). Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους και άλλους ενήλικες στη ζωή τους και έτσι έχουν μια περισσότερη ροπή να πουν ψέμματα εάν ακούσουν τους γονείς τους να λένε ψέμματα.

Πως να πεις στα παιδιά σους ότι ψεύδονται

Γνωρίζοντας πότε τα παιδιά λένε την αλήθεια και πότε όχι είναι συχνά ένα δύσκολο έργο για τους γονείς. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, πολλά στοιχεία τα οποία οι γονείς μπορούν να κοιτάξουν για να τους βοηθήσουν να σκεφτούν αν τα παιδιά τους λένε ή όχι ψέμματα.

  • Έκφραση του προσώπου: όταν τα παιδιά λένε την αλήθεια, είναι γενικά χαλαροί και το πρόσωπο το δείχνει. Τα παιδιά που δεν λένε την αλήθεια είναι αγχωμένα, και η έκφραση του προσώπου είναι αγωνιώδης και ανήσυχη.
  • Καθαρότητα των δηλώσεων: οι γονείς πρέπει να ακούν προσεκτικά τι λένε τα παιδιά σε αυτούς. Υπάρχει ασυμφωνία στα λεγόμενα των παιδιών; οι δηλώσεις τους είναι λογικές; αυτά που λένε είναι αξιόπιστα;
  • Αυθορμητισμός: Εάν τα παιδιά λένε την αλήθεια, οι δηλώσεις τους δεν επαναλαμβάνονται. Εάν οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται, οι γονείς μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και να δουν πως τα παιδιά τους απαντούν.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα ψέμματα

-Εξηγείστε/συζητήστε γιατι πρέπει να λέμε την αλήθεια: οι γονείς θα πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά τα πλεονεκτήματα του να λέμε την αλήθεια όσο είναι μικρά. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο να χρησιμοποιούν λέξεις κατάλληλες για την ηλικία τους. Οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να γνωρίζουν ότι η αλήθεια κάνει τους άλλους να σε εμπιστευτούν. Επίσης, θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά ότι το ψέμμα είναι ανέντιμο και ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις όταν το λέμε. Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν παραδείγματα φιλαλήθειας και ψέμματος που βλέπουν στην τηλεόραση ή διαβάζουν σε παραμύθια. Οι γονείς επίσης μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί το ψέμα με το να επικοινωνούν αποτελεσματικά μαζί τους. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται. Τα παιδιά που έχουν ανοιχτές, ζεστές, ειλικρινείς σχέσεις με τους γονείς τους είναι περισσότερο πιθανόν να λένε την αλήθεια.

-Μοντελοποιήστε την φιλαλήθεια: τα παιδιά μαθαίνουν όταν βλέπουν τους γονείς τους. Οι γονείς που ψεύδονται στα παιδιά τους ή στην παρουσία των παιδιών τους μαθαίνουν τα παιδιά τους ότι το ψέμμα είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Οι γονείς θα πρέπει να είναι το καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους με το να είναι ειλικρινείς.

-Τοποθετήστε συνέπειες για τα ψέμματα: οι γονείς θα πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους κανόνες για το ψέμα και συγκεκριμένες συνέπειες όταν συντελείται το ψέμα. Αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να συζητόνται με τα παιδιά πριν την συμπεριφορά του ψέμματος. Είναι μια καλή ιδέα για τους γονείς να παρέχουν διαφορετικές συνέπειες για το ψέμμα και άλλες αρνητικές συμπεριφορές. Όταν τα παιδιά κάνουν αρνητικά πράγματα αλλά είναι ειλικρινείς θα πρέπει να έχουν μια μικρότερη συνέπεια σε σχέση με τα παιδιά που συμπεριφέρονται απρεπώς αλλά δεν το παραδέχονται. Οι γονείς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι θα υπάρχει εξόφληση όταν είναι ειλικρινείς. Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά είναι ειλικρινείς για τις αρνητικές συμπεριφορές τους οι γονείς θα επαινέσουν τα παιδιά για την τιμιότητα τους και θα παρέχουν συνέπεια μόνο για την αρνητική συμπεριφορά τους. Όταν τα παιδιά είναι ανειλικρινή για τις αρνητικές τους συμπεριφορές θα πρέπει να παρέχουν συνέπεια τόσο για την αρνητική συμπεριφορά όσο και για το ψέμμα. Οι γονείς, παρόλα αυτά, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην είναι περισσότερο αυστηροί από ότι πρέπει στην επιβολή συνεπειών.

-Σταθερότητα στο χειρισμό των ψεμμάτων: Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μια σειρά από κανόνες

Please follow and like us:
error
fb-share-icon